Zo vind jij de ideale kandidaat voor jouw vacature

Je ziet het en hoort het overal: er is een grote krapte op de arbeidsmarkt en vooral in de horeca. Het aantal vacatures is zo hard gegroeid dat het voor de horeca knap lastig is om goede mensen binnen te halen. ‘The war for talent’ leidt er in sommige gevallen toe dat horecabedrijven genoodzaakt zijn om hun zaak (tijdelijk) te sluiten. Hoe zorg jij dat je de ideale kandidaat aanspreekt? Nog belangrijker; hoe zorg jij dat de ideale kandidaat solliciteert? Wij geven je vijf tips.

IS DE TITEL EN TEKST OPTIMAAL?

Het is goed om eerst kritisch naar de functietitel en vacaturetekst te kijken. De ideale kandidaat laat zich namelijk niet meer zomaar overtuigen. LinkedIn heeft door het analyseren van vacatures en door het afnemen van interviews enkele conclusies kunnen trekken. Ten eerste is het belangrijk dat je de vacaturetekst kort en bondig houdt. Dit komt vaak doordat steeds meer vacatures op een smartphone worden gelezen. Iedereen wil een ‘hands-on teamplayer zonder 9-tot-5-mentaliteit’. Een generiek en nietszeggend taalgebruik dat nog vaak voorkomt. Maar wat wil je nu echt van de werknemer? Maak de tekst persoonlijk, uniek en specifiek om de ideale kandidaat aan te spreken. Laat de kandidaat daarnaast in de tekst weten wat je te bieden hebt. Een salarisindicatie speelt hierin een belangrijke rol. Let op de tone of voice van de vacature. Maak de tekst niet te formeel, maar ook niet te informeel.

BENUT JE WEL JOUW EIGEN NETWERK?

Eén van de nog altijd meest succesvolle manieren voor het werven van personeel is het benutten van eigen netwerk. De vacature op LinkedIn plaatsen (en laten delen door medewerkers) is hier een voorbeeld van. Je ziet ook steeds meer dat bedrijven een database met e-mailadressen opbouwen met potentiële sollicitanten. Een grote kans dat de ideale kandidaat niet op zoek is naar een baan. Ga daarom zelf actief op zoek naar de ideale kandidaat.

BEN JE ALS WERKGEVER ONDERSCHEIDEND IN DE MARKT?

Bij het schrijven van de vacature moet jezelf antwoord op de vraag kunnen geven; waarom zou de sollicitant voor mijn bedrijf kiezen? Door de schaarste die heerst op de arbeidsmarkt aan personeel, met name horecapersoneel, is het extra belangrijk om duidelijk te zijn over wat jij de werknemer kan bieden. Zijn dit bijvoorbeeld de legendarische vrijdagmiddagborrels, diverse opleidingsmogelijkheden of de 5 extra vakantiedagen? Verdiep je in de doelgroep om erachter te komen wat hen over de streep trekt om voor jou te kiezen.

HOE PERSOONLIJK IS JOUW RECRUITMENT?

Het werven van personeel wordt steeds persoonlijker. Door een recruitmentdag te organiseren kan de potentiële werknemer een indruk krijgen van het hotel. Daarnaast kun je als werkgever beter een inschatting maken of de persoon bij het bedrijf past. Het is tijdbesparend omdat je op een dag veel verschillende kandidaten ontmoet en zijn er weinig kosten. Je kunt de talenten vervolgens een passend voorstel doen voor een carrière binnen jouw hotel.

STAAT DE VACATURE OP DE JUISTE VACATURESITE?

Vacaturesites zijn het populairste medium om te zoeken naar een nieuwe baan. Plaats daarom je vacature op een vacaturesite als je wilt dat jouw vacatures goed gevonden worden. De vacaturesite speciaal voor de hotellerie is Hotelprofessionals. De vacatures op Hotelprofessionals worden automatisch doorgeplaatst naar andere vacaturesites zoals Indeed. Hoe meer potentiële kandidaten jouw vacature zien, hoe meer kans dat de ideale kandidaat ertussen zit.

Voor meer advies en hulp bij het zoeken van de juiste kandidaat ben je bij MJ People aan het juiste adres. Wij helpen en adviseren je graag in de zoektocht naar die ene speld in de hooiberg.