Director Of Operations hotel

De Director of Operations is verantwoordelijk voor de dagelijkse operaties van een hotel en heeft toezicht over diverse afdelingen. Deze persoon is verantwoordelijk voor het leiden van activiteiten binnen een organisatie en het aansturen van managers om de efficiëntie te verhogen en indien nodig kosten te verlagen. De Director of Operations is zorgt ervoor dat het hotel goed gecoördineerd en productief functioneert door het beheer van procedures en het coachen van medewerkers.

Wat is een Director Of Operations in een hotel?

Als Director of Operations in een hotel draag je talrijke en diverse verantwoordelijkheden, wat een diepgaand inzicht in uiteenlopende bedrijfsprocessen vereist. Je dient bekwaam te zijn en in staat om diverse operationele activiteiten effectief te plannen en te coördineren. Als Director of Operations in een hotel wordt verwacht dat je een voortreffelijke leider bent, die in staat is om de meest efficiënte werkwijzen te identificeren voor een optimaal hotelmanagement.

solliciteren op hotel vacatures

Wat doet een Director Of Operations in een hotel?

 • Samenwerken met leidinggevenden om gezamenlijk beslissingen te nemen over operationele activiteiten en het formuleren van strategische doelen.
 • Plannen en bewaken van de dagelijkse gang van zaken om een naadloze voortgang te waarborgen.
 • Uitoefenen van toezicht op medewerkers binnen diverse afdelingen en constructieve feedback verstrekken.
 • Opstellen en bewaken van dagelijkse operationele schema’s om een vlotte voortgang te verzekeren.
 • Regelmatig de efficiëntie van bedrijfsprocedures evalueren aan de hand van de hotel-doelstellingen en verbeteringen doorvoeren waar nodig.
 • Beheren van inkoopprocessen en coördineren van de allocatie van materialen en middelen.
 • Toezicht houden op processen voor gastondersteuning, deze organiseren en zo de gasttevredenheid verhogen.
 • Evalueren van financiële informatie en aanpassingen maken in operationele budgetten ter bevordering van de winstgevendheid.
 • Herzien en/of opstellen van beleid en de implementatie ervan stimuleren.
 • Beheren van relaties en overeenkomsten met externe partners en leveranciers.
 • Evalueren van algemene prestaties door het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens en statistieken.

Hoe word je een Director Of Operations in een hotel?

Om een Director of Operations te worden in een hotel, zijn er verschillende stappen en vaardigheden die je kunt volgen en ontwikkelen. Hier is een algemeen overzicht van het pad dat je kunt volgen:
general manager
 • Opleiding
  Meestal heb je een diploma nodig in hotelmanagement, bedrijfskunde of een gerelateerd vakgebied. Een bachelor- of masterdiploma wordt vaak vereist. Je kunt een opleiding volgen aan een gespecialiseerde hogere hotelschool in bijvoorbeeld Den Haag of Maastricht. Deze opleidingen bieden cursussen op het gebied van hotellerie, gastenservice, marketing, financieel beheer en andere relevante onderwerpen.
 • Ervaring
  Werkervaring in de horeca is essentieel. Je begint meestal als front-office medewerker, supervisor of manager en werkt je weg omhoog in verschillende afdelingen binnen een hotel. Voor een Director Of Operations in een hotel kan er meestal een aanzienlijke hoeveelheid ervaring vereist zijn. Dit kan variëren van 5 tot 10 jaar of meer, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het hotel.
 • Vaardigheden en Eigenschappen
  Naast formele opleiding en ervaring zijn er bepaalde vaardigheden die nuttig zijn voor een Director Of Operation. Het is belangrijk dat je sterke leiderschapsvaardigheden hebt, aangezien het leiden van verschillende afdelingen en medewerkers een belangrijk aspect is van deze rol. Daarnaast zijn goede communicatie- en interpersoonlijke vaardigheden nodig om effectief te kunnen samenwerken met andere managers en personeel. Ook een grondig begrip van verschillende bedrijfsprocessen binnen een hotel, inclusief financiën, personeelszaken, gastenservice en logistiek, is belangrijk.
 • Training en certificering
  Je voortdurende blijven ontwikkelen door educatie en trainingen is belangrijk. Overweeg het volgen van managementcursussen, seminars en workshops.
  Het bezoeken van bijvoorbeeld de Hotelvrijmibo of Hotel Leaders Network kan je helpen met je netwerk in de hotel branche uit te breiden.
 • Sollicitatie en promotie
  Vacatures voor Director of Operations worden meestal intern en extern geadverteerd. Je kunt solliciteren wanneer je de vereiste ervaring en vaardigheden hebt opgebouwd. Het tonen van leiderschapsvaardigheden en het behalen van successen in eerdere functies kan je kansen vergroten om gepromoveerd te worden tot managementposities.

Wat verdient een Director Of Operations in een hotel?

Het salaris van een Director of Operations in een hotel kan sterk variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de locatie van het hotel, het type hotel, de omvang van het hotel, de ervaring van de persoon en de marktomstandigheden. Over het algemeen hebben hotels in grote steden en luxueuze hotels de neiging om hogere salarissen te bieden dan kleinere hotels in landelijke gebieden. Er zijn ook regionale verschillen in salarissen.

Het salaris van een Director of Operations in de hotelsector kan variëren van ongeveer € 80.000 tot € 150.000 of meer per jaar. Dit is afhankelijk van bovengenoemde factoren. Directeurs met uitgebreide ervaring, die verantwoordelijk zijn voor grotere hotels of hotelketens, hebben doorgaans de neiging om hogere salarissen te ontvangen.

Houd er rekening mee dat deze cijfers slechts schattingen zijn en dat het salaris kan variëren op basis van de genoemde factoren en eventuele veranderingen in de industrie.

Heb je assistentie nodig bij het vinden van een geschikte Director Of Operations? Aarzel niet om een e-mail te sturen naar info@mjpeople.nl, telefonisch contact op te nemen of het onderstaande contactformulier in te vullen. Wij staan klaar om je te helpen bij het vinden van de perfecte match voor jouw Director Of Operations vacature.