Vacatures straks ook goed vindbaar in Google for Jobs? Zo doe je dat!

Vacaturesites zijn het populairste medium om te zoeken naar een nieuwe baan. Google blijft een belangrijk startpunt in de zoektocht naar een nieuwe baan. Met de nieuwe geïntegreerde vacature-zoekfunctie wilt Google de werkzoekende helpen in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Buiten en binnen Europa is deze zoekfunctie al gelanceerd en Nederland zal hier ook snel aan moeten gaan geloven. Waar moet je op letten bij het plaatsen van een vacature op een vacaturesite?

vacature-zoekfunctie Google

MAAK EEN STANDAARD FUNCTIETITEL

Om extra op te vallen tussen alle andere hospitality vacatures kun je voor een opvallende of uitgebreide functietitel kiezen. Dit kan je in toekomst beter niet doen. Google wilt zo veel mogelijk structuur aanbrengen in de functietitels. Dat betekent dat er geen extra informatie aan toegevoegd mag worden zoals locatie, salaris of andere informatie. Een voorbeeld is: ‘Hotel de Blauwe Engel is op zoek naar een parttime horeca tijger in Amsterdam’. Werkzoekenden zitten niet te wachten op functietitels zoals ‘horeca tijgers’ of ‘vroege vogels gezocht’. Je vergroot wel de kans dat de vacature wordt getoond als er wordt gezocht naar dierentuin vacatures. Google snapt dat sommige functies anders worden genoemd. Bijvoorbeeld medewerker bediening en restaurant medewerker. Door machine learning blijft Google deze verschillende benamingen samenvoegen en begrijpen.

TRIGGER MENSEN OM VERDER TE LEZEN

Als een werkzoekende doorklikt op jouw vacature, wil je niet dat hij of zij na enkele zinnen weer weg klikt. De creativiteit die je in de functietitel achterwege mag laten, moet dus wel in de vacaturetekst terugkomen. Het is belangrijk dat je direct belangrijke informatie geeft over de inhoud van de functie. Kom er dus niet te makkelijk vanaf met te weinig informatie.

GEEN SALARISINDICATIE? 1 OP DE 5 HAAKT AF

Op het vermelden van een salarisindicatie ligt nog steeds een taboe. Echter blijkt dat maar liefst 1 op de 5 zegt een vacaturetekst meteen terzijde te leggen als deze informatie ontbreekt. In veel andere landen is het vermelden van een salarisindicatie gebruikelijk en omdat de hotellerie steeds meer werknemers aantrekt uit het buitenland, zouden zij hiermee moeten voorlopen.

LINK NAAR DE VACATURE

Het plaatsen van een link naar de vacature op de vacaturesite geeft Google een signaal dat die deze pagina waardevol is. Als een vacature of pagina inkomende links krijgt denkt Google: dat zal wel eens een interessante pagina kunnen zijn. Pagina’s waar veel links naar toe gaan scoren dus hoger. Als een werkzoekende specifiek bij jouw bedrijf wilt werken dan is de website hoogstwaarschijnlijk het eerste waar op gezocht wordt. Naast een link op de eigen website is een link op social media-kanalen ook waardevol.

TOT SLOT: MAAK GEBRUIK VAN BEKENDE NAMEN

Websites met een hogere internetbekendheid zullen sneller een hogere plek toegekend krijgen dan minder bekende websites. Emerce heeft dit al onderzocht met vacatures van Rituals. De vacatures van Rituals die op een grote jobboard stonden werden getoond in de vacature-zoekfunctie, en de vacatures op hun eigen website niet. Dit is een van de redenen om je vacatures ook nog steeds te blijven posten op vacaturesites voor de hotellerie, zoals Hotelprofessionals.