Tips voor een goede vacaturetekst

In een eerste sollicitatiegesprek probeer je erachter te komen of de sollicitant bij de organisatie past en zijn of haar kwaliteiten en vaardigheden goed aansluiten op de functie zelf. Net zoals de sollicitant is het belangrijk dat je als interviewer voorbereid het gesprek in gaat. Bekijk het CV goed en noteer open vragen. Als je het sollicitatiegesprek samen voert is het handig om vooraf af te spreken wie de leidende rol neemt in het gesprek.

EVEN VOORSTELLEN

Tijdens de opening van een sollicitatiegesprek probeer je de sollicitant op het gemak te stellen door het ijs te breken. Je leidt het gesprek in door te vertellen wat jouw positie is in de organisatie en geeft aan wat de structuur van het gesprek zal zijn. Vraag vervolgens of de sollicitant iets over zichzelf kan vertellen.

INFORMATIE OVER ORGANISATIE

Aan begin van het gesprek wil je erachter komen wat de sollicitant al weet van de organisatie. Als het om een hotel of restaurant gaat vraag je of de persoon er al eens eerder is geweest en wat hij of zij al weet van de organisatie. Vertel kort de belangrijkste dingen en iets over de afdeling waar hij of zij mogelijk zal gaan werken.

VACATURE BESPREKEN: UITLEGGEN EN VRAGEN BEANTWOORDEN

Je hoeft hier niet te diep en te lang op in te gaan. Je mag ervan uitgaan dat de sollicitant goed op de hoogte is van de inhoud van de vacature. De sollicitant kan hier uitleggen waarom hij of zij heeft gesolliciteerd en wat hij of zij verwacht van de functie.

SOLLICITANT IS AAN HET WOORD

In deze fase ga je het cv van de sollicitant bespreken. Je wilt meer weten over het huidige takenpakket, verantwoordelijkheden en wat de sollicitant op dit moment het leukste en minst leuke aan haar of zijn huidige baan vindt. Misschien is er iets is wat de sollicitant terug wil zien in de nieuwe functie omdat hij of zij dat op dit moment mist. Toets aan de hand van de functie-eisen of dit aansluit.

DE MOTIVATIE VAN DE SOLLICITANT

Je wilt ook weten hoe graag de sollicitant de functie eigenlijk wilt. Wat zijn de redenen waarom hij of zij wil komen werken en wat maakt hem of haar het meest geschikt voor deze functie? Misschien zijn er nog twijfels vanuit de sollicitant die je nog kan wegnemen.

VRAGEN BEANTWOORDEN EN AFSLUITEN GESPREK

Voordat je het gesprek afsluit heeft de sollicitant vaak nog vragen. Dit kunnen vragen zijn over salarisindicatie en (secundaire) arbeidsvoorwaarden. Mocht je een referentie willen nabellen, vraag je aan de sollicitant wie dat kan zijn en om deze eventueel van tevoren in te lichten. Je laat de sollicitant weten in welk termijn hij of zij een reactie kan ontvangen en hoe het vervolgtraject eruit kan zien.